Top Ad 728x90

More Stories

Wednesday, 28 September 2016

History Quiz -28th sept,2016

by




1.Which one of the following is the most fundamental difference between Mahayana Buddhism and Hinayana Buddhism?
A) Casteless society
B) Worship of stupa
C) Worship of gods and goddesses
D) Emphasis on ahimsa

2.Which of the following was first started by Mahatma Gandhi?
A) Champaran
B) Quit India Movement
C) Civil Disobedience
D) Non-cooperation

3.Mahatma Gandhi used for the first time hunger strike as a weapon during?
A) Bardoli Satyagraha
B) Champaran Satyagraha
C) Khadi Satyagraha
D) Ahmedabad Strike

4.The Dandi March is associated with the?
A) Khilafat Movement
B) Civil Disobedience Movement
C) Non-cooperation Movement
D) Partition of Bengal

5.Ali brothers are related to which of the following?
A) Quit India Movement
B) Civil Disobedience Movement
C) Khilafat Movement
D) Partition of Bengal

6.The key leaders of Khilafat Movement were?
A) Mohammad Ali and Shaukat Ali
B) Muhammad Iqbal and Salimullah Khan
C) Muhammad Ali Jinnah and Sikandar Hayat Khan
D) Syed Ahmad Khan and Agha khan

7.At which place was the All India Khilafat Conference held in 1919?
A) Delhi
B) Lucknow
C) Kolkata
D) Mumbai

8.Who organized the Satyagraha Sabha whose members took a pledge to disobey the Rowlatt Acts?
A) Mahatma Gandhi
B) Saifuddin Kitchlew
C) Motilal Nehru
D) Jawaharlal Nehru

9.What prompted the British Government to arrest Gandhi and get him convicted after the suspension of the Non-cooperation movement ?
A) It took advantage of the division among the nationalist forces caused by the suspension of the Non-c
B) It wanted to save Gandhi from public disgrace for suspending the movement
C) It wanted to ensure that there was no resurgence of the movement
D) It wanted to create terror in the hearts of other nationalists

10.The resolution for non-cooperation was passed by?
A) Simultaneously by the Congress and Khilafat Committee
B) By the Congress at the special session held in Calcutta in 1920
C) By the Khilafat Committee
D) By Gandhi immediately after the Jallianwalla Bagh Tragedy

ANSWER KEY:
1 - (C)
2 - (A)
3 - (D)
4 - (B)
5 - (C)
6 - (B)
7 - (A)
8 - (A)
9 - (A)
10- (B)

Current Affairs & Static GK Quiz -Sept 27,2016

by



1.Which Indian NGO has been bestowed with the first-ever FIFA Diversity Award-2016?
1)Smile foundation
2)Slum Soccer
3)Help age India
4)Goonj
5)None of these

2.Swiss voters have given a approval to a law on
1) security law
2)surveillance law
3) detection law
4) protection law
5)None of these

3.Name the state that organised Sugama Sancharam - barrier-free-travel – to mark the world tourism day.
1) Delhi
2) Goa
3) Kerala
4) Punjab
5)Andhra Pradesh

4.What is the theme of the 2016 World Tourism Day?
1) Tourism for All - promoting universal accessibility
2) Tourism and Sustainable Energy: Powering Sustainable Development
3) Tourism – Celebrating Diversity
4)Tourism and Water: Protecting our Common Future
5) None of the above

5.Who has been appointed as the new Director General of National Disaster Response Force (NDRF)?
1)M N Kapoor
2)RK Pachnanda
3)RK Kini
4)PC Thakur
5)None of these

6.Pandit Deen Dayal Upadhyay Krishi Unnati Mela, 2016 was organised in
1) Mathura
2) Banaras
3) Rampur
4) Agra
5)None of these

7.The world’s largest solar power plant has recently opened at which of the following places in Tamil Nadu?
1) Salem
2) Kamuthi
3) Dindigul
4) Hosur
5)None of these

8.50th State Athletics Championship 2016 started in
1) Udaipur
2) Amarpur
3) Agartala
4) Ambassa
5)Panaji

9.The first meeting of the India-China High Level Dialogue on Counter-terrorism and Security has been in which city?
1)New Delhi
2)Shanghai
3)Beijing
4)Mumbai
5)Kabul

10. Which Country will host 2026 Asian Games ??
1)India
2)China
3)Japan
4)Sri lanka
5)Nepal

Daily Static Gk Quiz:

11)International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons was observed on
1) 24 September
2) 25 September
3) 26 September
4) 27 September
5) 29 September

12.Which city is served by Raja Bhoj Airport?
1) Indore
2) Kozhikode
3) Bhopal
4) Dehradun
5) Kochi

13.The Payments Banks will initially be restricted to hold what maximum balance per individual customer?
1) 10,000
2) 25,000
3) 50,000
4) 1 lakh
5)None of these

14.Kadana dam is in which of the following state?
1) Madhya Pradesh
2) Gujarat
3) Bihar
4) Karnataka
5) Andhra Pradesh

15.Sathiyan Gnanasekaran is associated with which sports?
1)Tennis
2)Cricket
3)Chess
4)Badminton
5)Football

Click here For Answers:

Tuesday, 27 September 2016

History Quiz -27th sept,2016

by





1. AurbindoGhosh was defended in the Alipur conspiracy case by—
(A) TejBahadurSapru
(B) Motilal Nehru
(C) JawaharLal Nehru
(D) Chitranjan Das

2. Who among the following founded the Hindustan Republican Army (or Association) in 1924 ?
(A) Surya Sen
(B) V. D. Savarkar
(C) SachindraNathSanyal
(D) BatukeshwarDutta

3. In which place February 21, 1915 was fixed as the date for an armed revolt by the Ghadarites ?
(A) Bombay
(B) Madras
(C) Punjab
(D) Bengal

4. The Hindustan Socialist Republican Association was founded in—
(A) 1922
(B) 1924
(C) 1926
(D) 1928

5. Name the woman revolutionary who shot the Governor of Bengal while receiving her degree at the convocation of the university of Calcutta ?
(A) Lila Datta
(B) PreetiLataWadekar
(C) KalpanaGanguly
(D) Bina Das

6. The Hindustan Socialist Republican Association Movement ended with the death of—
(A) RamprasadBismil
(B) Chandra Shekhar Azad
(C) Surya Sen
(D) Bhagat Singh

7. Which revolutionary said the following, ‘‘We shall be born again, shall meet again and shall jointly fight once again for the cause of the motherland as comrades-in-arms’’ ?
(A) Chandra ShekharAzad
(B) RamprasadBismil
(C) RajendraLahiri
(D) Ashfaquallah Khan

8. Which association sprang us in Bengal during the SwadeshiMovement ?
(A) AnushilanSamiti
(B) SwadeshiSamiti
(C) KrantikariSamiti
(D) JugantarSamiti


9. Which of the following was not hanged in connection with the Kakori Conspiracy Case ?
(A) BhagatSingh
(B) Ashfaqullah Khan
(C) RajendraLahiri
(D) Roshan Singh


10. Gadar-Dal was founded at—
(A) Berlin
(B) Tokyo
(C) Washington
(D) San Francisco

Answers:-
1.D
2.C
3.C
4.D
5.D
6.B
7.B
8.D
9.A
10.D

Geography Quiz - 26th sept , 2016

by





1. Koyali (Bombay) is famous for :
(a) Fertilizers
(b) Petrochemicals
(c) Dyestuffs
(d) Synthetic resin

2. No two desert are alike because :
(a) No two desert have exactly the same geologic and structural framework
(b) No two deserts have the same rainfall regime
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

3. The plains of North have the length of :
(a) 2500 km
(b) 2300 km
(c) 2400 km
(d) None of these

4, Dry adiabatic rate indicates the :
(a) The rate of rate of temperature
(b) The rate of rise of temperature
(c) The rate of humidity
(d)None of these

5. Coniferous forests are located between :
(a) 50º and 70º N
(b) 40º and 50º N
(c) 55º and 65º N
(d) None of these

6. The Ganga basin encompasses and area of about___________
(a) 70 lakh
(b) 85 lakh
(c) 1100 lakh
(d) 110 lakh

7. 90% coal of India is found in :
(a) Bihar and Bengal
(b) Orissa and M.P
(c) A.P U Tamil Nadu
(d) None of these

8. Who launched the Chipko Movement
(a) Rallan
(b) Ram Lal Bahuguna
(c) Sunder Lal Bahuguna
(d) None of above

9. Soil erosion is :
(a) Man-made problem
(b) Nature made problem
(c) The result of flooded river
(d) None of these

10. Sahara has an area of :
(a) 35, 00, 000 sq miles
(b) 40,00,000 sq miles
(c) 30,40,000 sq miles
(d) None of above


11.Which of the following is not a commercial source of energy?
(a) Coal
(b) Petroleum
(c) Natural Gas
(d) Firewood

12.The smallest island country in the Indian Ocean is
(a) Maldives
(b) Sri Lanka
(c) Mauritius
(d) Madagascar

13.The most serious air pollutant causing health hazard is
(a) Sulphur dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Ozone
(d) Nitrogen oxide

Click here For Answers: 

Current Affairs & Static GK Quiz -Sept 26,2016

by




1.What is the name of the major exercise which was recently started by IAF?
1)Kalon
2)Salon
3)Talon
4)Malon
5)Celon

2.Name the film that has been selected as India's entry to the 89th Academy Awards (Oscars) to be held in 2017 in the Foreign Language Film category.
1) Neerja
2) Udta Punjab
3) Sairat
4) Visaranai
5)None of these

3.Which parliamentary committee has been constituted to examine merger of budgets?
1)Kamal Nath committee
2)Ramesh Jigajinagi committee
3)Veerappa Moily committee
4)Ashok Chavan committee
5)None of these

4.Name the person who won the Under-19 Asian Junior Individual squash championship title.
1) Tushar Shahani
2) Yash Fadte
3) Velavan Senthilkumar
4) Mohammad Al-Sarraj
5)None of these

5.Who has been elected new president of the Boxing Federation of India?
1) Ajay Singh
2) Anurag Srivastava
3) Mohan M Shantanagoudar
4) Jay Kowli
5) Arun Goyal

6.With whom did Sania Mirza win the Women’s doubles championship at Pan Pacific Open?
1) Barbora Strycova
2) Karnam Malleswari
3) Geeta Zutshi
4)Jyotirmoyee Sikdar
5)Martina Hingis

7.The Reserve Bank has given approval to how much amount to cash credit limit (CCL) for purchasing paddy in poll-bound Punjab?
1) Rs 80,000-crore
2) Rs 26,000-crore
3) Rs 50,000-crore
4) Rs 20,000-crore
5) Rs 10,000-crore

8.Name the satellite of students of IIT, Bombay that was launched in ISRO’s launch in which it sent eight satellites to space under one mission?
1) Pratham
2) PISAT
3) SCATSAT-1
4) Junoon
5) ACROSAT

9.Declaring that “blood and water cannot flow together,” Prime Minister Narendra Modi decided to abrogate Which treaty between India and Pakistan?
1)Indus Water Treaty
2)Cauveri Water Treaty
3)Brahmputra Water Treaty
4)Chenab Water Treaty
5)Sutluj Water Treaty

10.Who has been appointed as the new chairman of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?
1)M S Sahoo
2)Ashish Arya
3)P V Gokhale
4)S K Banerjee
5)None of these


Daily Static GK Quiz:

11.The International Literacy Day is observed on which of the following dates?
1) 5 Sep
2) 6 Sep
3) 7 Sep
4) 8 Sep
5) 9 sep

12.India's 500th Test was concluded in which city?
1)Lucknow
2)Kanpur
3)Mumbai
4)Kolkata
5)Pune

13.Which one of the following is the origin of Brahmaputra River?

1)Gangotri
2)Chemayungdung
3)Milam
4)Yamnotri
5)None of these

14.what does BBB stands for?
1)Bank Bureau Board
2)Bank Board Bureau
3)Bureau Bank Board
4)Bureau Board Bank
5)Board Bank Bureau

15.Vikas Krishan is an Indian
1) boxer
2) shooter
3) weightlifter
4) Wrestler
5)None of these


Click here For Answers:

Top Ad 728x90

Top Ad 728x90